Engagement met bedrijven

Over hoe het gesprek over biodiversiteit te voeren met bedrijven wisselden deelnemers van de Finance@Biodiversity Community ervaringen uit in een serie van vier online workshops. In de laatste workshop, leerden we van vooroplopende bedrijven.

De Finance@Biodiversity Community (onderdeel van het Europese Business@Biodiversity Platform) focuste in 2021 op ‘Engagement with companies’ als centraal thema voor het delen van praktijkervaringen en gezamenlijk leren. Wanneer investeerders duurzaam gedrag bij bedrijven aanmoedigen door met ze in gesprek te gaan of te stemmen op aandeelhoudervergaderingen, wordt dit ‘engagement’ genoemd. Ook banken kunnen bij hun klanten duurzaam gedrag stimuleren.

NextGreen faciliteert de Finance@Biodiversity Community, en organiseerde de workshops over dit thema samen met een aantal deelnemers en in lijn met de wensen van de community. De eerste drie workshops richtten zich op

  1. 29 april – De ervaringen met en behoefte aan gezamenlijke engagement projecten rondom biodiversiteit,
  2. 23 juni – Inzichten van experts bij de Wereldbank, World Benchmarking Alliance, Nature Alpha, IUCN en WNF, en
  3. 22 juli – Het identificeren van sectoren met de grootste impact op, en de grootste afhankelijkheid van biodiversiteit.

Tijdens de laatste workshop, op 4 oktober, spraken vooroplopende bedrijven over hun werk op het gebied van biodiversiteit, en reflecteerden ze op de rol van engagement door financiële instellingen. Nadine McCormick (manager van Nature Action bij WBCSD) trapte de workshop af met WCBSD’s bouwstenen voor natuurpositieve productieketens. Deze bouwstenen vormden een waardevol raamwerk om de inzichten te structureren uit de gesprekken met sprekers van Heijmans, Wienerberger en Livelihood Ventures.

De Finance@Biodiversity Community en de Finance for Biodiversity Foundation bouwen momenteel verder op de resultaten van de workshops door een engagement-handleiding te schrijven voor financiële instellingen.

Bekijk het verslag en de presentaties van de workshop van 4 oktober.

Bekijk de verslagen, presentaties en sectorinformatie-bijlage van de eerste, tweede en derde workshop.

Op 9 november lanceerde WBCSD een nieuwe versie van de bouwstenen voor natuurpositieve productieketens.

Lees meer op de projectpagina EU Finance@Biodiversity Community