Finance for Biodiversity Pledge

Finance for Biodiversity Pledge (2020 – )


Finance for Biodiversity Foundation

Om het wereldwijde biodiversiteitsverlies te keren, is een transitie nodig in alle sectoren van de samenleving. Ook financiële instellingen zoals banken, verzekeraars en asset managers zien dat ze door hun investeringen zowel een positieve als een negatieve invloed op natuur en biodiversiteit hebben. Biodiversiteitsverlies is voor financiële instellingen een potentieel bedrijfsrisico op de langere termijn.

Financiële instellingen willen zich daarom naast het groeiende commitment aan klimaatdoelen nu ook committeren aan het bewaren en herstellen van biodiversiteit. Hierover bundelen ze hun krachten in de Finance for Biodiversity Pledge. Banken, verzekeraars, asset managers en impact funds uit verschillende landen doen hierin de belofte om de komende jaren aan de slag te gaan met biodiversiteit. Ze doen roepen andere financiële instellingen en staatshoofden op om zich bij hen aan te sluiten om in dit decennium te zorgen voor een omkering in het wereldwijde verlies van biodiversiteit.

De Finance for Biodiversity Pledge is geïnitieerd door leden van de F@B Community of Practice. De Pledge is uitgegroeid tot een zelfstandig project dat wordt gefinancierd door bijdragen van de deelnemende financiële instellingen.

Deelnemers

Deelnemers aan de Finance for Biodiversity Foundation: Achmea Investment Management, ACTIAM N.V., Bankinter, Coöperatie Klaverblad Verzekeringen U.A., Coöperatieve Rabobank U.A., HSBC Global Asset Management, the international business of Federated Hermes, Karner Blue Capital, La Financière de l’Échiquier, Pireaus Financial Holdings, Mirova, Robeco, SCOR SE en Swedbank Robur

Voor een overzicht van alle ondertekenaars van de Pledge, zie signatories.

Doel

  • Aandacht voor biodiversiteit vergroten bij financiële instellingen en overheden
  • Krachten bundelen en gezamenlijke ontwikkeling faciliteren
  • Staatshoofden aanmoedigen om tijdens de CBD COP15 ambitieuze doelen te stellen voor biodiversiteit

Rol en activiteiten NextGreen

Coördinatie ondertekening en launch events | Community management | Communicatie

Samen met: Anita de Horde van De Horde Advies

Voorafgaand project

Finance@Biodiversity Community


EU Finance@Biodiversity Community

EU Finance@Biodiversity Community (2017 – )


Europese Commissie, DG Milieu


Om biodiversiteit, de basis van al het leven, beter te integreren in investeringsbeslissingen van financiële instellingen, start de Europese Commissie de EU Finance@Biodiversity Community. Verschillende deelnemers delen in deze Community of Practice hun ervaringen en inzichten over hun activiteiten en investeringsstrategieën aangaande ecosystemen en biodiversiteit. De F@B Community bouwt onder andere voort op de ervaringen uit de eerdere Nederlandse CoP Financial Institutions & Natural Capital die ook door NextGreen is gefaciliteerd.

Deelnemers

ABN AMRO, Achmea Investment Managemenst, Actiam, Affirmative IM, ASN Bank, AXA Investment Managers, Bank of Ireland, Bankinter, CDC Biodiversité, Conservation Capital, EIB, Finance in Motion, FMO, GLS Bank, ING, INOCAP, Mirova, Piraeus Bank, Rabobank en SCOR. Carbon Disclosure Standards Board, Ministry of Economic Affairs, Natural Capital Coalition, Natural Capital Finance Alliance, UNEP FI, VBDO.

Doel

Het ondersteunen van de transitie naar een duurzame financiële sector, door:

  • Delen en promoten van ‘best practices’
  • Verdiepen in 3 werkgroepen: ‘Biodiversity Accounting’, ‘Positive impact’ en ‘Ambition & Responsibility’
  • Verbinden met andere ontwikkelingen en initiatieven rond green finance

Rol en activiteiten NextGreen

Ondersteunen EU Platform Business@Biodiversity | Leiden workstream Finance | Faciliteren F@B Community | Begeleiden werkgroep.
Samen met ICF International.