Online samenwerken aan impact: onze tips!

Het zijn uitdagende en bijna onvoorstelbare tijden in dit corona tijdperk, maar gelukkig kunnen de klanten van NextGreen wel ‘gewoon’ doorgaan met hun gezamenlijke duurzame transities die we begeleiden, alleen nu in online varianten. Juist nu blijkt hoe belangrijk het is dat we als overheden, bedrijven en financiële instellingen samenwerken aan een werkelijk inclusieve samenleving en duurzame economie die dit ondersteunt.

Nu we niet meer in zaaltjes kunnen brainstormen hebben we in no-time zo’n beetje alle online werkvarianten wel even uitgeprobeerd. We voelen ons inmiddels prima thuis in welke combi dan ook met Teams, zoomen, Skype, online workshops, webinars, break-outs, polls, chats en natuurlijk ook gewoon aangevuld met mail en telefoon. We passen ons aan met de tools waar onze opdrachtgevers en partners graag mee werken en ontdekken mooie nieuwe online werkvormen.

We delen hier graag een aantal online ervaringen binnen de processen die we begeleiden:

Webinar-serie EU project Finance@Biodiversity Community
Zo stond er in maart een internationale workshop gepland met het EU Business@Biodiversity Platform. Business en finance koplopers, NGO’s en wetenschappers zouden met elkaar werken aan ‘Science Based Targets for biodiversity’. De eendaagse workshop is samen met de partners in dit proces omgebouwd tot een webinar serie met break-outs die inmiddels met succes is afgerond. Daags erna zou de EU Finance@Biodiversity Community zich buigen over commitments voor biodiversiteit. Een combinatie van GoToMeeting en polls in Mentimeter zorgde voor een efficiënte ‘bijeenkomst’ waarbij toch ieders bijdrage ‘gehoord’ is. Het leverde een rijke oogst op en goede basis om op verder te bouwen.

Online meetings Alliantie Financiële Prikkels
Ook de bijeenkomsten van de Alliantie Financiële Prikkels kunnen online gewoon doorgang vinden. De werkgroep Beslisondersteuning was voor corona al bedreven in online overleg. Deze keer gebruikten we Teams en deelden de partners ombeurten hun praktijkervaringen, en lichten met schermdelen toe waar ze aan werken. De chat-functie hielp om snel samen korte vragen te beantwoorden. De geplande partnerbijeenkomst op 12 mei gaan we ook in een online variant omzetten. Op deze partnerbijeenkomst zullen de tussenresultaten uit lopende pilots centraal staan en maken we kennis met nieuwe pilots. Meer informatie op de projectpagina Vergroenen van Belastingen.

Nationaal Daken Plan (NDP)
Samen met de ruim 50 partners van het Nationaal Daken Plan willen we graag voortvarend aan de slag met de vier speerpunten uit het plan van aanpak voor het Nationaal Daken Plan: verbreding van mindset, verankering in beleid, stimulerende business cases, bekwame vakmensen. Voor de kick-off hiervan stond een partnerbijeenkomst gepland in april. Deze kick-off organiseren we nu online, gevolgd door vier verdiepende virtuele workshops twee weken later. Het bestuur van het NDP en procesmanagement team van NextGreen en Stroom en Onderstroom stemmen hierover af, uiteraard treffen zij elkaar ook online!

Onze tips?

  1. Ook online geldt: kies werkvormen bij de resultaten die je zoekt. Organiseer de agenda, vragen, polls en andere online tools van te voren goed voor, deel eventueel slides vooraf met de deelnemers. Bedenk bij de keuze van de tools ook hoe je de resultaten slim kunt vastleggen. Met Mentimeter download je bijvoorbeeld de resultaten na afloop als deelbare pdf;
  2. Maak het persoonlijk, bijvoorbeeld een korte ‘check-in’ waarin ieders stem en naam even gehoord worden in een voorstelronde en een gerichte openingsvraag. Zo komt eenieder bewust de gezamenlijke virtuele ruimte binnen (tot ca 20 deelnemers);
  3. Doe het samen, vraag eventueel één van de deelnemers om (gedeeltelijk) voor te zitten en het gesprek te leiden, of betrek een collega om de tools te bedienen of een verslag te maken.

Hulp nodig bij online meetings voor duurzame impact? Laat het ons weten, we zetten ons graag in voor positieve verandering, ook online!