Klimaatrobuust Nederland: De NAS als kompas voor samenwerking

De NAS als kompas voor actie en investeringen

Nederland staat voor grote uitdagingen door de gevolgen van klimaatverandering, zoals hittegolven, extreme regenval en stormen. Om het land weerbaar te houden onder deze veranderingen, werkt het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat aan een nieuwe Nationale klimaatadaptatiestrategie (NAS), die in 2026 verschijnt. NextGreen adviseerde in opdracht van het ministerie over het belang en de mogelijke rol van de financiële sector. Zij deed dit in samenspraak met beleidsmakers, financiële instellingen en hun koepelorganisaties.

Lees het rapport hier.

Nieuwe kansen voor samenwerking

Publiek-private samenwerking blijkt essentieel om klimaatadaptatie te versnellen en te financieren. Het rapport, getiteld ‘Nederland klimaatrobuust – De NAS als kompas voor samenwerking en investeringen’, biedt belangrijke aanbevelingen. Zo wordt voorgesteld om sectorale doelen verder uit te werken en de samenwerking met de financiële sector te versterken op het gebied van data-uitwisseling, risicoanalyse en communicatie.

Concrete oplossingen en prikkels

Een van de suggesties is om nog meer gebruik te maken van financiële prikkels om investeringen door particulieren in klimaatmaatregelen te stimuleren, zoals duurzame hypotheken voor klimaatbestendige woningen en verzekeringskortingen voor ondernemers. Overheden kunnen daarnaast meer belastingvoordelen bieden voor adaptatiemaatregelen. Deze aanpak creëert een ecosysteem waarin klimaatadaptatie niet alleen noodzakelijk, maar ook aantrekkelijk wordt voor bedrijven, burgers en financiële instellingen.

Van belang is om daarbij klimaatrechtvaardigheid in het oog te houden, bijvoorbeeld met een fonds voor de zogenaamde ‘niet-kunners’, zoals bijvoorbeeld het Fonds Duurzaam Funderingsherstel.

Basis voor verdere samenwerking

Het rapport bouwt voort op eerdere onderzoeken, zoals ‘Klimaatadaptatie in een stroomversnelling’ uit 2023 van de Werkgroep Klimaatadaptatie financiële sector en het sluit aan bij aanbevelingen in het recent ‘Meeveranderen met het klimaat’ rapport van de Wetenschappelijke Klimaatraad. Met het Klimaatakkoord van Parijs en het Nederlandse Klimaatcommitment Financiële Sector is er bovendien al een stevige basis gelegd voor publiek-private samenwerking. De uitdaging ligt nu in het concretiseren van doelen en aanpakken voor klimaatadaptatie. De verwachte NAS is het moment om dit vorm te geven.

NextGreen baseert haar advies op gesprekken en een werksessie met twintig vertegenwoordigers van de rijksoverheid, drieëntwintig vertegenwoordigers van de financiële sector, en een vertegenwoordiger van het bedrijfsleven. Daarnaast deed NextGreen een deskstudie en landenvergelijking,

Handel nu voor een klimaatrobuust Nederland

De tijd dringt, waarschuwt het rapport. Alleen door gezamenlijke inzet van overheid, bedrijven, burgers en financiële instellingen kan Nederland de nodige stappen zetten om tijdig en afdoende mee te veranderen met het klimaat en de toenemende extremen. De rol van publiek-private financiering wordt daarbij als cruciaal gezien.

Het rapport is opgesteld door Bouke de Vries (onafhankelijk expert), Martha Bailon en Anne-Marie Bor (NextGreen).

Wil je meer weten over hoe wij deze dialoog faciliteren en ook in concrete pilots verder handen en voeten geven, neem contact op: info@nextgreen.nl.